Konservering
Intern konservering
Konservatorernas uppgift är att vårda och bevara museets samlingar i både magasin och utställningar.
Arbetet går ut på att fördröja de nedbrytningsprocesser som ständigt sker av all materia och på så vis bevara varje föremåls originaltillstånd och autenticitet så långt det är möjligt. Oftast rör det sig om förebyggande insatser som kontroll av ljus, temperatur, luftfuktighet och skadeinsekter.
Inför utställning eller utlån gås föremålen igenom av en konservator som bedömer dess tillstånd. I samband med detta kan det vid behov utföras aktiva åtgärder, exempelvis rengöring, stabilisering, lagning och montering.
Vid allt arbete är det av största vikt att välja metoder och material som passar det specifika föremålet.
Extern konservering
Den största delen av uppdragsverksamheten för konservering består av arbete med föremål som påträffats vid arkeologiska utgrävningar. Vi arbetar med material som metaller, ben, horn, trä, bärnsten, glas, keramik och textil. Varje materialgrupp bryts ner på sitt eget sätt och kräver olika behandlingar.
Ibland åker vi ut till utgrävningsplatsen och hjälper till att omedelbart ta hand om särskilt instabila föremål. De kan då plockas upp i en hel jordklump, fortfarande liggandes i orört läge, och tas med in till konserveringsateljén för att prepareras fram under kontrollerade former.
I konserveringsateljén finns utrustning för frystorkning under vakuum, vilket lämpar sig för vattendränkt trä eller läder som annars skulle spricka och deformeras till oigenkännlighet vid torkning. Där finns även utrustning för arbete under mikroskop, impregnering, konsolidering och mikroblästring, vilket är vanliga moment som ingår i konserveringsuppdragen.