Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Myntkabinettet

Museets mynt- och medaljsamling grundades 1745 när Lunds universitet köpte professor Killian Stobaeus’ privata samling av nära 500 mynt och medaljer av hans änka. Samlingen är därmed en av de äldsta som finns bevarade i Sverige.

Foto på ett guldmynts fram- och baksida.
Tiodukatsmyntet vars fram- och baksida syns på bilden finns endast bevarat i detta enda exemplar. Myntet präglades 1731, när kung Fredrik I reste från Stockholm till Hessen. De speciella guldmynten användes som diplomatiska gåvor under resan.

Historiska museets myntsamling består idag av cirka 50 000 mynt och är uppdelad i en systematisk samling och en arkeologisk samling. Den systematiska samlingen innehåller ett brett utbud av främst danska och svenska mynt, men även grekiska, romerska, arabiska och europeiska mynt. Du kan alltså hitta alla typer av mynt här, och museets myntexpert använder samlingen som referens när hon väljer ut mynt. I den arkeologiska samlingen är mynten kopplade till arkeologiska platser, till exempel Uppåkra. Mynten i den arkeologiska samlingen utgör ett viktigt forskningsmaterial om Skånes historia från järnåldern till idag. I takt med att myntfynd från arkeologiska utgrävningar i Skåne läggs till museet växer den arkeologiska samlingen varje år.

Museets medaljsamling består för närvarande av cirka 3 500 guld-, silver-, brons- och zinkmedaljer. Medaljerna avbildar ofta – mycket detaljerat – kläder, skor och frisyrer, och ibland komplexa visualiseringar av slagfält. De porträtterar och högtidlighåller några av de viktigaste personligheterna både inom och utanför Sveriges gränser, och inkapslar några av de mest avgörande händelserna och trenderna i svensk historia.

 

1676 fanns varken bitcoins eller swish. Danmark och Sverige stod på varsin sida i kriget om Skåne, och när skånska bönder och danska ryttare attackerar en militär penningtransport får de med sig en stor del av myntskatten.