Om museet
Ett forskningsbaserat museum där historien möter nuet och framtiden
Med elva miljoner föremål är Historiska museet vid Lunds universitet det största arkeologiska museet i södra Sverige. Men dess uppdrag sträcker sig utöver detta.
På Historiska museets fyra våningsplan samsas historia, arkeologi och äldre kyrklig konst som med mynt och kuriosa. I utställningen Barbaricum finns de fantasieggande fynden från Nordens största järnåldersstad – Uppåkra. Vägg i vägg visas föremål från Skånes sten-, brons-, och järnålder. Den vackra myntutställningen rymmer bland annat medeltidens största myntskatt. I Antiksalen på översta våningen möts besökaren av mäktiga statyer och ett spännande persongalleri.
Från skånska kyrkor kommer medeltida helgonskulpturer liksom praktfulla guld- och silverföremål. Katedralen – Lunds Domkyrka – har en egen avdelning med byggnadsdetaljer och unika skrudar från olika epoker. Denna renoveras just nu och kommer i framtiden även att kunna nås med rullstol. Stängd för ombyggnad är även Etnografiska salen.
Historiska museet vid Lunds universitet har tre uppgifter: att medverka i forskning och grundutbildning (universitetsfunktionen), att förvalta arkeologiskt material från regionen (den regionala funktionen) samt att göra samlingarna tillgängliga och förmedla aktuell forskning till allmänheten (den publika funktionen).
- Universitetsfunktion: medverka i forskning och grundutbildning inom arkeologi, medeltidsarkeologi, numismatik, osteologi, konstvetenskap och historia.
- Regional funktion: ta hand om arkeologiskt material, äldre liturgiska inventarier och myntfynd från Skåne med undantag för Lunds medeltida stadsområde och Malmö kommun.
- Publik funktion: hålla museets samlingar öppna för allmänheten samt informera om och förmedla forskning som bedrivs inom bland annat arkeologi, medeltidsarkeologi, konstvetenskap och historia. Museets publika vision syftar till att förändra museet till ett modernt forum för historisk bildning där varje våning får sin alldeles egen atmosfär.
Historiska museet är med i ICOM – International Council of Museums. ICOM har utvecklat etiska regler för museer, som är ett slags standard för personal på museer.
Vi siktar mot framtiden
– Det är nu vår resa börjar! Om jag tittar i kristallkulan de närmaste åren ser jag stora utmaningar, men också enorma möjligheter. Vi har elva miljoner föremål, men bara en bråkdel kan visas här. Elva miljoner berättelser behöver plats! Nu arbetar vi för att bygga ett annex – ett Arkeologins hus som sätter utgrävningar och tvärvetenskap i fokus med de allra mest spännande upptäckterna från istid till nutid, säger museichef Per Karsten.
Ett ansiktslyft museum har slagit upp portarna igen
Efter en nyskapande ombyggnad och renovering har Historiska museet fått inte bara en ny entré, utan också betydligt bättre tillgänglighet och inomhusklimat.
Våningsplanet med medeltida kyrklig konst, som funnits med ända sedan Historiska museet flyttade in i lokalerna år 1918, har fått ett varsamt men genomgripande ansiktslyft. Föremålen hotades av förgängelse när en tredjedel av Skånes medeltidskyrkor revs under 1800-talet, men räddades till eftervärlden av bland andra Otto Rydbeck, som var Historiska museets chef för hundra år sedan.
ICOM
ICOM – International Council of Museums – är museernas världsorganisation för samarbete och utveckling av museisektorn. Det är en internationell organisation för museer och yrkesverksamma inom museiområdet med syfte att utveckla och förbättra världens museer.
ICOM har sitt säte i Unesco-huset i Paris och är rådgivande till bland annat Svenska Unescorådet.
Med passion för det skitiga
Föremål som kommer direkt ur jorden är konservatorns dröm. Att få vara med om Uppåkra och de arkeologiska utgrävningarna där har varit oerhört spännande.
– Jag fick vara med och ta upp den figur som vi kallar Völund, berättar Lovisa Dal, som var fältkonservator den dagen det märkliga, vackra lilla bevingade föremålet gav utslag i metalldetektorn.
– Så det var bara att gå raka vägen upp till mikroskopet. Det är det allra bästa – föremålen är aldrig i bättre skick än när arkeologen precis har fått upp dem, när de kommer direkt från den fuktiga jorden innan materialet börjat torka.